Esquerra Unida presenta recursos d’inconstitucionalitat contra la nova llei de règim local a tots els ajuntaments

La reforma de la llei local és una autèntica bestiesa. Sí, ja sé que sembla que tot ho fem gran i carreguem les tintes en excés, però us assegure que no és així. De fet, en aquest cas, malgrat el retall brutal de l'autonomia municipal que suposa la reforma, encara tenim raons per a somriure si comparem la redacció final de la llei amb els seus primers esborranys. Allò no era una bestiesa, era directament una bogeria. Però el que compta és el que ja està aprovat i això suposa perles com que els ajuntaments no podran oferir serveis socials sense del·legació expressa (i finançada) per les comunitats autònomes. O que els ajuntaments de menys de 20.000 habitants hauran de demostrar que poden prestar serveis com la recollida de residus o l'aigua a un preu igual o inferior al que ho faria la Diputació Provincial corresponent. I en cas contrari, evidentment, el servei passaria a córrer a càrrec de la diputació (a través d'empreses privades, lògicament). Als pobles menuts, amb aquesta llei, els alcaldes poden acabar sent una mena de representants veïnals per a negociar amb les diputacions (molt més del que ja ho són ara, que no és poc). Per això entenem que és fonamental aconseguir que una setena part dels municipis avalen un recurs d'inconstitucionalitat. El problema (el gravíssim problema) de finançament dels ajuntaments no s'hauria de resoldre eliminant o disminuint les seues competències, sinó establint un repartiment adequat de dels diners. Clar, que amb els que hi ha ara no són prou i això suposaria combatre el frau fiscal i reformar els impostos de manera progressiva per augmentar els ingressos públics, per a que pagaren més aquells que realment ho poden fer i ara no ho fan. No serà per això que retallen, retallen, retallen i retallen?

NOTA DE PREMSA

El grup parlamentari de Les Corts demana a Les Corts que també formalitzen un recurs contra la normativa

Esquerra Unida ha anunciat la presentació en tots els ajuntaments del País Valencià de recursos d’inconstitucionalitat a la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, aprovada pel PP i que està en vigor des de principis d’any. “Volem que aquesta llei tinga la major contestació possible, perquè és una normativa injusta, que disminueix les capacitats dels nostres ajuntaments i que els deixa en un marc impossible d’actuació i d’autonomia local”, explica el portaveu adjunt d’EUPV en Les Corts, Lluís Torró, qui també ha anunciat que presentarà una Proposició No de Llei per a que Les Corts igualment se sumen a la iniciativa de presentar un recurs d’inconstitucionalitat.

Les diferents federacions d’IU presentaran també aquestos recursos en la resta de consistoris de tot l’Estat, així com PNL en la resta de parlaments autonòmics. “Aquesta llei es tremendament restrictiva i la situació tan difícil que viuen els ajuntaments a causa dels problemes de finançament, per exemple, s’agreuja encara més amb aquesta normativa que està pensada a més per a reforçar el paper de les diputacions i, en definitiva, forçar que els ajuntaments privatitzen serveis, particularment socials”, subratlla.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)