Sospitem que hi ha hagut una cessió il•legal de treballadors d'extinció d'incendis de TRAGSA a la Conselleria de Governació

I en van 18. Sentències del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJ) que ens han donat la raó (a EU) perquè el Consell ens negava l'accés a la informació. Sistemàticament, una darrere l'altra han anat caiguent. El Consell, en contra de les recomanacions de la pròpia advocacia de la Generalitat, va recórrer (i perdre) al Tribunal Suprem fins que el nostre advocat va demanar execució provisional de sentències per no perdre més temps (i diners públics, tot s'ha de dir). Finalment, hem decidit que ja està be. Que la reiteració en ocultar informació és un abús intolerable i hem presentat una querella contra els consellers que ens l'han negada sistemàticament (podeu llegir-ho ací). I s'han posat molt nerviosos perquè sembla que no ens falten raons quan el tribunal ha decidit investigar la qüestió només tres dies després de presentar-la. Hem hagut d'escoltar des de comentaris amenaçants als corredors de Les Corts fins declaracions públiques dient-nos que no anem a recollir la informació quan la demanem i ens la donen (ací una mostra d'aquestes acusacions i la notícia de l'obertura de les investigacions). A banda de la resposta d'Ignacio Blanco m'agradaria aclarir un parell de coses. Primer que, efectivament, no ens neguen absolutament tota la informació sinó que les negatives se centren en qüestions molt específiques en les que tenen coses que amagar (contractes confidencials, relacions privilegiades amb determinades empreses i coses per l'estil). Segon que és cert que no consultem tota la informació que ens donen. Això té, al seu torn, dues clares explicacions. Som cinc diputats/des amb unes agendes superatapeïdes i no podem enviar ningú perquè veja la documentació per nosaltres. Clar i ras: no podem arribar a tot. Però hi ha un altre element que no s'explica: no ens posen fàcil accedir a les demandes ni tan sols quan ens les han concedides. Sovint, la petició d'un simple document es tradueix en una invitació a les dependències d'una conselleria o una empresa pública per a consultar-lo. Per a un assumpte que es tradueix en el lliurament d'una còpia d'un document ens fan perdre hores concertant cites amb funcionaris, anant a les conselleries, sol·licitant (de nou) còpies per escrit in situ i signant rebuts. Cal dir que molts funcionaris/àries (fins i tot càrrecs de confiança del PP) ens faciliten el treball però no sempre és així. En definitiva, converteixen l'obtenció d'informació en una carrera d'obstacles que acaba traduint-se en què no sempre consultem o accedim a tot el que demanem. Així de senzill.

Una mostra de les estupideses i l'ànsia d'amagar és aquesta denúncia. Voliem el contracte pel qual s'encomanava a TRAGSA (Empresa de Transformación Agraria, S.A., depenent de la Sociedad Estatal de Participaciones Industriales, SEPI; çò és, del govern de Madrid) els treballs d'extinció d'incendis. La cosa és que les Unitats de Brigades d'Emergència (UBE), és a dir, els bombers forestals que extingeixen els incendis sota el comandament, la direcció i (fins i tot) amb els equipaments de la Conselleria de Governació, estan formades per treballadors contractats per TRAGSA, a través d'una comanda de gestió que es renova anualment. Legalment açò pot considerar-se com una cessió il·legal de treballadors per això demanàvem un contracte que ens van negar mitjançant excuses de mal pagador com ara ha ratificat el TSJ (podeu llegir ací la sentència). La mateixa negativa implica el reconeixement de la irregularitat. No creieu?

La 18ª sentència que condemna al Consell per opacitat obliga a donar a EU documentació sobre Tragsa (podeu llegir també la notícia a la web d'EUPV o a La Veu)

L’última de les sentències dictades pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ) que condemnen l’opacitat del Consell, obliga a entregar a Esquerra Unida el plec de prescripcions tècniques de la comanda de gestió feta per la conselleria de Governació a Tragsa per a les brigades d’extinció d’incendis de 2014. “Els tribunals han posat en evidència una vegada més les excuses de mal pagador del Consell per a no donar informació valuosa als diputats i diputades, que és com no donar-la als valencians i valencianes”, ha assegurat el diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró.

Torró ha qualificat “d’importantíssim que conegam en quins termes està feta aquesta comanda de gestió perquè sospitem que hi ha una cessió il·legal de treballadors, és a dir, treballadors que estan en realitat treballant per a la conselleria de Governació en exclusiva, però que se subcontracten a través d’una argúcia legal amb Tragsa”.

El diputat d’EUPV recorda que la conselleria justificà la seua negativa a entregar la documentació que reclamava el grup d’esquerres “amb una argumentació que reconeixia la relació instrumental de Tragsa amb la conselleria. Ara, la sentència del TSJ indica que aquesta resposta en realitat és una negativa a donar–nos la informació que exigíem”.

El parlamentari d’esquerres afirma que aquesta última sentència del TSJ “és una més de les que avalen la nostra querella presentada contra els consellers que impedeixen que pugam accedir a tota aquesta documentació pública. En aquest cas en concret, és important tenir la informació que reclamem per conèixer bé la situació en la que estan aquestos treballadors, i sobretot per saber què està fent el Consell i si està gastant-se els diners com caldria”, manifesta.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)